Lær din hund at være i ro

Vi drømmer alle om den rolige hund, der, når tid er, fortrækker sig og lægger sig pænt, ikke? En hund, der ikke tigger ved bordet, hopper op ad gæster eller jagter støvsugeren eller familiens børn, hvis de løber rundt. Der er mange ting, vi kan lægge under en paraply af ro-træning. Altså vi vil gerne lære vores hund at være i ro.

Det kommer meget naturligt for nogle hunde, mens det for andre kan være en rigtig, rigtig svær øvelse. Det gælder særligt brugshunde og hyrdehunde, hvor vi gerne vil lære dem at kunne “slukke” og finde ro. Fælles for alle hunde er, at vi kan bruge evnen til at forholde sig i ro på tværs af situationer. Det er også en fantastisk øvelse i selvkontrol for de unge hunde og hvalpene.

Sådan træner du din hund at være i ro – i to trin

Part 1: “Gå hen og læg dig”

Jeg foretrækker at træne ro-træning på en måtte/tæppe/transportkasse/kurv eller noget i den dur. Et tæppe eller en måtte giver en god mulighed for at tage det med alle steder, mens en kurv ofte står det samme sted. Overvej, i hvilke tilfælde det er mest vigtigt for dig, og hvilke remedier har du til rådighed på det tidspunkt. Og nu vil vi gerne lære hunden at gå hen på måtten at lægge sig på kommando – se med i nedenstående video:

  • Step 1: Kast et par godbidder hen på sengen/måtten, marker (enten med en klikker eller yes/yip), når hunden kommer hen til måtten og beløn med en godbid på måtten. Gentag 2-3 gange.
  • ⁣Step 2: Vent på, om hunden selv kommer hen til måtten. Her accepterer jeg gerne, at der kun er 1 pote på måtten eller hunden snuser til måtten etc. Gentag, indtil vi har alle poter nogenlunde inde på måtten.
  • Step 3: Vent på et sit på måtten. Vær tålmodig og se, hvordan Saxos lille hoved arbejder for at finde ud af, hvad jeg beder om 😉⁣
  • Step 4: Vent på den fulde adfærd og lad det regne med knas! ⁣
Part 2: Bliv liggende!

Så langt så godt. Vi har nu en hund, der lægger sig, men nu skal vi gerne have den til at blive liggende, mens der foregår alt muligt spændende. Der er to vigtige pointer at holde sig for øje i dette tilfælde – vi vil gerne gøre måtten (eller hvad du nu har valgt) til det fedeste sted i verden. Det skal være værd for hunden at blive liggende. Der skal altså mange, mange, mange godbidder til, og i begyndelsen skal de komme med ret højt tempo.

Her er en længere video, hvor jeg starter med at indlære ro i en transportkasse. Jeg markerer (i det her tilfælde med en klikker), når jeg er længst væk og går tilbage og belønner. Jeg starter med ikke at gå ret langt væk, og gradvist bygger jeg op både i distance, tid og forstyrrelser ved at åbne skuffer/ovn/tænde for vandhanen mv. Det handler om at gå langsomt frem og lade det blive naturligt for hunden at ligge stille.

Ekstra tips til en hund i ro

Vær proaktiv! Beløn din hund, når hunden selv går hen og lægger sig. De fleste hunde bliver trætte i løbet af dagen og går helt af sig selv hen og finder ro. Vi må ikke falde i den fælde, at når hunden er rolig, så giver vi den ingen opmærksomhed, men når hunden hopper og springer/tigger ved bordet etc., så finder vi på noget for at få den til at holde op. Så giv din hund en godbid, når den falder til ro af sig selv. Det kan du også læse mere om lige her i mit indlæg om SMART-træning.

Det samme gælder for hjemmearbejde og corona-møder: placér din måtte ved siden af din hjemmearbejdsstation, hav snacks i et lille æggebæger og beløn løbende din hund for at ligge roligt på måtten, mens du arbejder. Husk altid, at den adfærd, du belønner, den får du mere af.

Sådan kan du altså lære din hund at være i ro gradvist og helt uden at tvinge den til at være et bestemt sted eller lukke den inde. Vi kan sagtens lære hundene, at det kan betale sig at være i ro.

Følg Hundesnude på Instagram for at se flere videoer og hverdagsliv.

2 kommentarer til “Lær din hund at være i ro”

  1. Jeg har forsøgt mig med denne strategi overfor vores cockerhvalp på 5 måneder, og det er gået rigtig fint, men nu regner han med at få godbidder hver gang han sidder der. Han sidder og gør fordi han ikke får godbidder.. hvad er dit råd? jeg har prøvet at øge intevallerne gradvist.. men synes ikke rigtig det hjælper

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *