hverdagslydighed

“Get SMART” og knæk koden til hverdagslydighed

Det sker ofte, at jeg taler med hundeejere, hvis hunde kan en bred vifte af tricks, men som alligevel oplever, at deres hunde har “unoder” i hjemmet. Det kan være svært at sætte en finger på, men det er typisk noget med at tigge ved bordet, hoppe op af gæster, gøen, graveri i haven mv. Hverdagslydighed, kalder jeg det.

Det samme skete for mig, da jeg først fik hund. Sit, dæk, giv pote og diverse tricks sad lynhurtigt i skabet. Men det var alligevel svært at knække koden til almindelig hverdagslydighed. En hund, der var rolig i hjemmet, ikke nappede i hænder og fødder eller ødelagde veninders strømpebukser ved at hoppe op. Ting der er svære at lære i den klassiske setting af hundetræning.

Hverdagslydighed: “Get SMART”

Kathy Sdao, der på alle måder er en formidabel adfærdsbehandler og hundetræner, introducerer i sin bog “Plenty in Life is Free” konceptet S.M.A.R.T. See Mark and Reward Training. Det giver os muligheden for at være proaktiv i livet med vores hunde. At lægge mærke til, markere (enten med yes eller en klikker) og belønne for den adfærd vi godt kan lide. For den adfærd, der bliver belønnet, bliver forstærket. “You get what you pay for”.

I praksis fungerer det ved at sætte godbidsstationer op i hjemmet. Kathy Sdao siger 50 godbidder dagligt (noget af det kan med fordel være hundens foder) sat op i 5-10 stationer i hjemmet. Fx en på sofabordet, en i entréen, en i bogreolen eller andre steder, hvor vi kommer forbi eller sidder ofte. Og hver dag belønner du hunden 50 gange for at gøre noget godt. Hver gang du går forbi en godbidsstation, så kig på din hund: gør din hund noget lige nu, som du godt kan lide? Så sig “dygtig” og giv en godbid.

Vi beder altså ikke hunden om noget. Vi lægger mærke til, markerer ved at sige “dygtig” og giver en godbid. Og så går livet videre.

Og husk; “rigtig” adfærd skal være noget specifikt. Noget du kan tage et billede af, at hunden gør. Fx ligge i køkkenet, have alle fire poter på gulvet eller øjenkontakt.

Det er en træning af os som mennesker i at lære at lægge mærke til, når vores hund ligger roligt på gulvet. Når vores hund ikke gør. Når alle fire poter er på gulvet. Når hunden gør noget andet end at tigge. Det er nemt ikke at lægge mærke til. Vi registrerer det slet ikke, når hunden bare slapper af. Vi registrerer det til gengæld, når hunden hopper op eller tigger. Vi bliver irriterede. Og dermed får vi en negativ spiral af, at mere og mere af den opmærksomhed, som vi giver hunden, er med negativt fortegn. “Lad nu lige være”. “Gå nu ned”. Og den slags. Med S.M.A.R.T vender vi det 180 grader og ser bevidst efter det gode.

Skal vi træne sammen?

Vil du træne med mig, blive endnu skarpere på positiv forstærkningstræning og få en hverdagslydig hund? Så læs mere her eller kontakt mig på emilie@hundesnude.dk

1 kommentar til ““Get SMART” og knæk koden til hverdagslydighed”

  1. Pingback: Lær din hund at være i ro - Guide med video hos Hundesnude

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *