Hvordan ved jeg, om jeg er klar til en hvalp?

Går du oven på coronavirus og lockdown og overvejer at anskaffe dig en hundehvalp? Og tænker du måske over, om du er klar til hvalp?

Lockdownhar sat ild til hvalpeønsker over hele landet. En hund er den dejligste legekammerat, en evig glædesbombe, der altid venter på dig, når du kommer hjem. Og en sommer, hvor vi skal blive hjemme, kan være et fremragende tidspunkt at få en firbenet ven, fordi det giver noget ekstra tid til at træne alene hjemme og renlighed. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at på et tidspunkt bliver det igen hverdag. Det betyder for mange, at man er væk hjemmefra mange timer hver dag, ferier og rejser mv. – men en hund lever 10-15 år og derfor er det ekstra vigtigt at have de lange briller på, når man overvejer at købe hund.

Hvis du går og overvejer at anskaffe dig et firbenet familiemedlem så start med at spørge dig selv: hvad kan jeg tilbyde en hund? 

Tid

Det tager tid at have hund. Det tager ikke kun tid at have en hundehvalp, det tager tid at have en hund. Som de intelligente og sociale væsener, hunde er, så kræver de meningsfuld aktivering. Det er ikke en luksus for hunde, at de bliver aktiveret – det er et behov. Men vigtigst synes jeg, er, at man har lyst til at aktivere sin hund. Man skal have lyst til at gå gode ture, lege med sin hund og stimulere den mentalt med legetøj og træning. Sæt gerne er par timer af hver dag til at aktivere hunden. Så bliver det også meget nemmere og sjovere at have hund!

Hunde er sociale væsener, og familien er deres flok. Medmindre man vælger en hund, der er avlet til kun at arbejde, så vil de fleste hunde gerne være der, hvor deres mennesker er. Derfor er det også værd at overveje, hvor længe en hund skal være alene hjemme. Hunde, som er meget alene, har større risiko for at udvikle stress, fordi de er inaktive mange timer per dag. Måske familien også er trætte, når de kommer hjem efter en lang dag, som betyder mindre aktivitet til hunden. En god tommelfingerregel er, at hvis det fast er mere end 8 timer per dag, så er det værd at overveje, om nu er det rigtige tidspunkt til et nyt familiemedlem.

Økonomi

Når det handler om at være klar til hvalp er det svært at komme uden om økonomien. Én ting er hvalpens anskaffelsespris, og her får man ofte, hvad man betaler for. Lyder det for godt til at være sandt, eller er ét sted markant billigere end andre opdrættere, så vær særlig opmærksom, at det ikke er en ‘hvalpefabrik’. Dertil kommer en forsikring, udstyr, klipning/pelspleje, træning og foder. Forsikringen er typisk et par hundrede kroner hver måned, og foder udgør et sted mellem 10-20 kr. pr. dag afhængig af, hvilket foder der vælges. Foruden de faste omkostninger er det vigtigt at have økonomi til uforudsete udgifter. Der kan være racebetingede sygdomme eller lign., som forsikringen ikke dækker, og som der derfor skal være økonomisk råderum til.

Tålmodighed og overskud

Det her er det suverænt vigtigste. En hundehvalp skal lære at begå sig, lære at besørge udenfor, og de færreste hvalpe sover hele natten. Derfor er det ekstra vigtigt, at man har tålmodighed og overskud til at lære hvalpen de basale færdigheder. Vælg et tidspunkt at få hvalp på, hvor du føler, du har ekstra overskud, og hvor du virkelig har lyst til en ekstra tilføjelse til familien. Hvis du ved, at der er en travl periode på arbejdet lige rundt om hjørnet, eller der er måske helt små børn i hjemmet, så er det værd at overveje, om hvalpetilføjelsen skal skubbes til et senere tidspunkt. Hvis man har overskud og tålmodighed at investere i sin hvalp, så får man det tifold igen i hele hundens liv.

Er du klar til hvalp?

Okay så! Nu er du helt klar til hvalp. Du har tid, økonomi, og det passer ind i livet. Så er der bare tilbage at sige god fornøjelse med en fuldstændig fantastisk legekammerat og familiemedlem!

Hundesnude tilbyder privat hvalpetræning i hjemmet, der i løbet af 3 måneder skaber et fantastisk sammenhold mellem hvalp og ejer. Vi gennemgår alt fra renlighedstræning, alene-hjemme-træning og håndtering til den gode gåtur, socialisering og hilse pænt på fremmede. Læs mere her

Du kan følge Hundesnude på Instagram for flere tips og videoer om hundetræning

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *