Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

Alene hjemme-træning. Sammen med renlighedstræning er det en evig hovedpine for nye hundeejere, for vi skal jo alle tilbage på arbejde. Og “hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?” er nok et af de mest stillede spørgsmål.

Det er dog vigtigt ikke at lade sig skræmme. Skynd jer at komme i gang siger jeg til alle, jeg taler med. Det er vigtigt at få parret det at være alene hjemme med noget godt allerede fra begyndelsen og få det gjort til det mest naturlige i verden, at du går ud af døren og kommer tilbage igen.

Så her kommer mine bedste råd til at få succes med hund alene hjemme.

Hvalp og voksen hund alene hjemme

Der er forskel på at have adopteret en ny hvalp og adoptere en voksen hund – også når det kommer til hund alene hjemme. Den lille hvalp er ca. 8 uger gammel og med al sandsynlighed lige blevet fjernet fra sin mor og sine søskende. Måske har den aldrig været helt alene før, og læg det oven i et nyt hjem, nye mennesker, renlighedstræning og alt det andet, som den lille pelsbold skal lære. Det gælder dog alligevel, at jeg ser det som en investering, og heller gå lidt for langsomt frem med en voksen hund end lidt for hurtigt.

De første dage

Start allerede efter de første 12-24 timer i hjemmet, når hvalpen lige har fundet sig til rette, med at gå på toilettet med lukket dør. Gå uden for hoveddøren, gerne både med og uden overtøj på, og kom tilbage efter 5-10 sekunder. Hent post, gå ud med skraldet osv. Som om det var det mest naturlige i verden at gå ud og ind ad døren.

Hvor hurtigt skal man gå frem?

Det første stykke tid kan du lægge tid til ved blot at vente et par sekunder ekstra ved postkassen eller skraldespanden. Derefter er min tommelfingerregel er 10-20% daglig fremgang op til den første time, så længe det går godt. Så ja, det betyder, at det tager temmelig lang tid, at nå op på de første 10-20 minutter. Men betragt det som en investering; hvis du går strategisk til værks og bruger tid på det, mens din hvalp er lille, så får du som belønning et helt hundeliv med en hund, der er glad og tryg, når du er på arbejde. Efter den første times succes, kan du godt lægge 30-60 minutter til ad gangen, efterhånden som du når deropad. Igen, forudsat at alt går godt.

Sæt jer op til succes

Selvom timing og tålmodighed er nøgleordene, så kan man jo godt hjælpe sig selv lidt 😉

  1. Kong/tyggeben/marvben
    Du kan give din hund en fyldt Kong eller et marvben, når du går ud af døren. På den måde får du koblet det at du går ud af døren med noget lækkert. Jeg bruger selv en Kong med tørfoder. Det er min hund Saxos morgenmad, og det er helt fast ritual, så ved vi alle, hvad der skal ske -> jeg skal på arbejde, og Saxo skal have en lur.
  2. Afgrænsning
    Det kan være en idé at begrænse pladsen, din hund kan være alene på, i begyndelsen. Det er nemmere for de fleste hunde at finde ro på et mindre område, fordi det er kedeligt. Hvis hunden ikke har hele stuen til sin rådighed, så undgår du, at hunden udvikler dårlige vaner med at tygge i en sofapude eller gø ud af vinduet, mens du er ude af huset. Hvis der ikke er noget sjov at tage sig til, så kan man jo altid tage en lur – og det vil vi gerne have. Jeg har med stor succes brugt en hvalpegård, som fx den her. Husk, der skal være plads til både hundens seng/måtte, mulighed for at ligge uden for sengen, hvis den har det varmt, og vandskål i hvalpegården.

Er det gået i hårdknude med alene hjemme-træningen, eller skal vi gøre det sammen, så du kommer sikkert i mål? Læs mere om træning med mig her

1 kommentar til “Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?”

  1. Pingback: Hundetræning med hvalp: Hvad, hvornår, hvor længe? - Hundesnude

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *