Hvalp og søvn

“Det er jo ligesom en baby!” har jeg hørt adskillige hvalpeejere sige. Og jeg måtte indrømme, at det med hvalp og søvn også kom bag på mig, da jeg fik min første hund. Og det er og bliver min partners største forbehold for flere hunde. Så jeg vil sige, jeg ser dig, jeg forstår dig, du er ikke alene ☺

Den lille hvalp kan ikke sove 8-9 timer, når du henter den hjem. Jeg er ked af det, men det kan ikke lade sig gøre. Faktisk er hvalpe op mod seks måneder, før blæren er helt udviklet, og den kan forventes at holde sig en ‘lang’ nat. Foruden de fysiske behov, så er hvalpen nu væk fra sine vanlige sovemakkere, og der er nye lyde og dufte.

Heldigvis kan jeg komme med et tip eller to, der kan hjælpe dig på vej med hvalp og søvn og gøre natten så glat som mulig.

Hvor skal hvalpen sove?

Der er nærmest religiøse holdninger til hunde i senge/sofaer og deslige. Der er ikke rigtig og forkert, og hunde kan trives med at sove de fleste steder. Uanset hvad du vælger, så er det vigtigste, at hele familien har truffet en beslutning og holder ved den. Hunde er vanedyr og komplet ude af stand til at skelne mellem søndag morgen, hvor hund i sengen er hyggeligt, og så hverdagene, hvor det måske ikke er så ønskværdigt. Hvis hvalpen skal sove uden for sengen, så start i soveværelset, hvor du kan give en hånd i kurven, når hvalpen vågner om natten.

Ud at tisse om natten?

Jeg siger stort JA til ud om natten. Det giver en meget nemmere og mindre forvirrende renlighedstræning, at du ikke bruger hele dagen på at lære hunden at besørge udenfor, men at de retningslinjer ikke gælder ikke om natten. Det mest effektive er at lade hunden sove i en hvalpegård, hvis den ikke sover i sengen. Hvalpegården giver for det første ro til at sove frem for at undersøge hele boligen. Hunde vil helst ikke besørge der, hvor de sover, hvilket betyder, at hvalpen vil pive/kradse for at komme ud af hvalpegården for at besørge om natten. Her opstår din mulighed for at bære hvalpen udenfor! Bare rolig, du lærer at sove med støvlerne på.

Men vi står frygteligt tidligt op?

De bedste forudsætninger for at sove længe fås ved en træt hvalp. Dvs. brug noget tid på at aktivere din hvalp inden sengetid – leg, en god gåtur og sen aftensmad. Jeg vil anbefale at fodre aftensmad cirka 2 timer før sengetid. Fodr gerne i en snusemåtte, spred maden lidt ud i haven eller andet, der giver mental træthed.

Beslut dig for, hvornår du vil stå op – med forbehold for, hvor længe din hvalp kan holde sig. Sæt et vækkeur og væn din hvalp til, at du først står op, når vækkeuret ringer. Så undgår du at forstærke og belønne adfærd som at pive eller gø, fordi du står op og underholder. Hvis din hvalp vågner, kan du tilbyde en hånd i kurven for tryghed eller tage op i sengen. Ingen hvalpe skal føle sig forladt. Det er vigtigt at skelne mellem, hvornår den lille hvalp skal ud at besørge eller føler sig alene, og så den større hvalp eller unghund, der har opdaget, at alt det sjove starter, når du står op.

Jeg håber, du blev lidt klogere på hvalp og søvn. Hvis der er noget, du mangler svar på, så tøv ikke med at spørge. Har du brug for mere råd og vejledning, eller skal vi træne sammen, så læs mere her. Du kan også sende en mail til mig på emilie@hundesnude.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *