Hvalp bider: Guide til at komme hvalpebideri til livs

Med enhver sød, blød og nuttet hvalp kommer også et par sylespidse hvalpetænder. Til ganske stor frustration for nye hvalpeejere, både fordi det typisk går ud over fingre og tæer, men også fordi det kan være mere alvorligt, hvis det går ud over møblementet, eller hvis børnene bliver bange. I den her guide tager jeg fat i de typiske scenarier, hvor en hvalp bider. En slags FAQ i hvalpebideri, og hvordan vi kan løse det uden at skælde ud eller straffe hunden ved at isolere den eller endnu værre slå den over næsen eller tage fat i nakkeskindet.

Hvorfor bider hvalpen?

Som med små babyer, udforsker hvalpen verden med munden. Den kommer ting i munden for at finde ud af, hvad i alverden det er. Det er også derfor, de samler cigaretskodder og diverse op på gåturen. Efterhånden som hunden bliver ældre, vil den i højere grad bruge snuden til det, som den bruger munden til, når den er hvalp. Derudover er det almindelig leg mellem hunde, og særligt hvalpe, at “bide”. Vi kalder det ‘bitey face’, og det er, når hvalpe tager fat i hinandens ører/folder/ben/haler, når de leger. De fleste hvalpe kommer fra et kuld med søskende, og de har været vant til at lege med hinanden. Nu starter livet i en menneskefamilie, hvor reglerne er anderledes, og det skal vi lære hunden. Og så er der selvfølgelig tænderne, der skal skiftes, og derfor klør de også, når de begynder at falde ud, og de nye bryder frem.

Så hvis det er til nogen form for trøst, så er det helt almindelig adfærd, at en hvalp bider!

Tre strategier til at stoppe, at din hvalp bider

Tolerancetræning

Uden tvivl min favoritmåde at træne stop af hvalpebideri på, fordi det er proaktivt og ikke kommer på bagkant, når hvalpen allerede har fat med bisserne. Ideen bag tolerancetræning er at lære hunden, at det kan betale sig ikke at bide i ting. Og samtidig lære hunden, hvad vi så gerne vil have i stedet for. I videoen herunder kan du se, hvordan jeg langsomt opbygger Saxos tolerance for nogle af de ting, som hvalpe typisk bider i. Jeg belønner ham med godbidder for at ligge på en måtte. Du kan også vælge at belønne for at sidde roligt eller bare en lukket mund.

Start i det små med bare at præsentere den spændende ting og hold den helt stille. Byg langsomt op ved at bevæge genstanden mere og mere. Husk at holde træningspassene korte og sjove. Hvis din hvalp bider i genstanden, så gå et skridt tilbage.

Afled, afled, afled

Den suverænt vigtigste strategi er afledning. Det vil sige give noget andet at tygge i end dig, når din hvalp bider. Når hvalpen vil lege og begynder at bide ud efter fingre og tæer, så find en bold eller et trækkelegetøj og fortsæt legen. Hvis man er konsekvent ved det her punkt, vil man opleve, at hvalpen også som voksen kommer med legetøj, når den gerne vil lege.

Start/stop leg

Vær tydelig i dit kropssprog, når du ikke længere vil lege, eller når du synes, hvalpen leger på en uhensigtsmæssig måde. Sig “slut” og stop så legen. Fold hænder og fødder ind under dig eller gå i gang med at lave noget andet. Hvis hunden accepterer, at du ikke vil lege mere, så beløn med en godbid eller mere leg.

Hvis hvalpen ikke accepterer, at du ikke længere vil lege og måske begynder at bide i tøj eller hår, så sig “av” (man behøver ikke råbe) og flyt dig fra situationen. Rejs dig, gå væk og vær helt tydelig i kropssproget, at du ikke vil lege mere. Hvis hunden accepterer, så falder der selvfølgelig en belønning af, præcis som ved ovenstående.

Typiske situationer med hvalpebideri

Hvalp bider i en bestemt ting

Vi kan dårligt forestille os det, men en helt særlig kommode/stoleben eller nyindkøbt sofapude kan være en oplagt snack, så sker det, at vores hvalp bider i sin nye yndlingsting. Det er ikke altid til at sige, hvad hvalpen vælger at kaste sin kærlighed på. Den bedste måde at komme det til livs på er at afskære hvalpen fra muligheden for at tygge i det. Stort set alle hvalpe vokser fra at gnave i sager, men det kræver, at det ikke bliver en vane, og vi får sat en stopper for det.

Hvis det er en potteplante, så acceptér at den skal stå utilgængeligt højt i en periode, og at sneakers og stilethæle skal væk fra gulvet. Hvis det er store møbler, kan du sætte noget foran – fx et gitter, en papkasse eller noget andet, som er uinteressant for hunden. Lad det stå sådan en uges tid eller to, og prøv så at fjerne forhindringen. Typisk har hvalpen glemt alt om fascinationen af genstanden.

Hvalp bider efter gåtur og/eller mad

Det klassiske hvalpeflip, hvor hvalpen tonser rundt, bider i alt og alle og er umulig at få ro på, er velkendt for mange hvalpeejere. Typisk sker det efter gåtur og/eller mad, når hvalpen er frisk. Det kan være, fordi hvalpen er en smule overstimuleret. Der skal ikke mange indtryk til, før hvalpene får lidt for meget og reagerer uhensigtsmæssigt.

Typisk oplever jeg, at hvalpeejere vil det aller bedste for deres hvalpe, og de har adskillige stykker legetøj tilgængeligt og gåture på 20-30 minutter flere gange dagligt, fordi “hvalpen skal køres træt”. Og det kan være svært at finde ro, hvis der altid er indtryk at forholde sig til. Prøv at skære lidt ned på gåturenes længde og brug tyggeben, søgeøvelser eller en KONG som aktivering. Det kan virke som omvendtland, men opfordring og hjælp til ro er ganske normalt for hvalpe.

Tænderne klør

Overgangen mellem, at en hvalp bider for at udforske verden med tænderne, og at tænderne klør, er typisk glidende. Men alligevel kan man, hvis man lægger mærke til det, se en ændring mod, at hvalpen i højere grad tygger end napper, og måske bliver hvalpen også mere rolig/salig, når den tygger. Der er det vigtigt at give hunden passende ting, den kan tygge i. Fx en karklud, der er blevet vredet hårdt op og smurt med lidt leverpostej eller peanutbutter og så en tur i fryseren. Den er både kold, hård og smager godt. Andre gode bud er tyggelegetøj eller tyggeben særligt til hvalpetænder.

Skal vi træne sammen?

Vil du gerne starte på bedst mulig vis med din nye hvalp? Måske din hvalp bider ekstra, har svært ved at finde ro eller brug for hjælp til gåturene eller alene hjemme. Hvalpetræning med mig starter lige der, hvor du og din hvalp er. Vi træner hjemme ved dig, så hvalpen er tryg, og vi får mest mulig ud af træningen. Du kan læse mere om hvalpetræning med mig her.

Følg også Hundesnude på Instagram for at se flere videoer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *