Hundetræning med hvalp: Hvad, hvornår, hvor længe?

En ny hvalp er lidt som et blank stykke papir. Hvor starter man, når man gerne vil træne sin hvalp? Hvilke øvelser bør man starte med, hvornår kan man starte, og hvor længe skal man træne? Alt det kigger vi mere på i dette indlæg, når vi kigger på hundetræning med hvalp. Det kan nemlig være svært at fokusere på træning og administrere øvelser, når man bruger en hel del energi på at sørge for, at hvalpen ikke tisser på gulvet eller tygger i sneakers 😉 Jeg gennemgår også, hvordan “overstimulering” ser ud i hvalpe, og hvordan vi kan forebygge, at hvalpene får for mange indtryk på én gang.

Hundetræning med hvalp: Hvor starter man?

I begyndelsen af livet med en ny hvalp, er det typisk alene-hjemme-træning og renlighedstræning, der fylder. Det er dem, jeg kalder for “skal-øvelser”. Vi skal tilbage på arbejde på et tidspunkt, og hunde skal lære at besørge udendørs, der er ikke så meget at rafle om. Men det er en rigtig god idé at kombinere skal-øvelserne med nogle sjove relationsopbyggende øvelser.

Læs min guide til alene-hjemme-træning her

Læs min guide til renlighedstræning her

Det handler om at lære din nye hvalp, at du er verdens største fest og med dig kommer alt godt. Lær din hund fra begyndelsen, at det kan betale sig for den at lytte til dig. Det er sjovt at træne og være sammen med dig, og det er i samarbejdet med dig, at den får lækre snacks, leg og opmærksomhed. Start med nemme øvelser som fx sit eller dæk, gi’ pote og snudedut. Det er alt sammen øvelser, der ikke kræver for meget af hvalpen og kan indlæres uden mange mellemregninger og trin. Det er ikke, mens hvalpen er helt lille, at den skal lære komplicerede øvelser, hvor der er mange steder, det kan gå galt. Jo simplere øvelser, jo nemmere bliver det at få succes, og jo sjovere starter din og hvalpens træningsrejse. Bare rolig, kravene skal nok komme med alderen.

Hvor meget skal man træne?

Kort er godt, når det kommer til hundetræning med hvalp. Hvalpes koncentrationsspænd er ultra kort, og hvis vi presser hvalpen udover sin koncentrationsevne, risikerer vi, at hvalpen bliver forvirret eller frustreret. 3-5 minutter 2 gange per dag er en god tommelfingerregel den første måneds tid. Sørg for at veksle mellem øvelserne, så du har forskellige øvelser til de to gange per dag. På den måde bliver det ved med at være sjovt. Langsomt kan du begynde at øge tiden ved først at træne de vanlige 3-5 minutter. Dernæst giver du hvalpen en pause til at snuse/lege i et par minutter, og så tager du endnu 2-3 minutter. Det giver dig mulighed for at observere, hvornår hunden ikke længere har samme fokus og dermed fortæller dig, at træningen er slut.

Husk at hvalpe er forskellige. Nogle hvalpe er klar til længere træninger hurtigt, andre har brug for længere eller hyppigere pauser. Husk, at træning skal være sjovt, og det er bedre at stoppe på toppen med en hvalp, der er ivrig efter jeres næste træningspas, end en hvalp der er frustreret og udkørt. Det er hele pointen med hundetræning med hvalp

Respektér, når hvalpen er træt

Jeg taler med mange hvalpeejere, der er bange for at komme bagud med træningen. Jeg forsøger altid at berolige hvalpeejerne og opfordre dem til at bruge tiden på at lære deres hvalpes kropssprog at kende, så de kan vurdere, hvornår hvalpen er klar til at træne, og hvornår den siger tak for denne gang. Er hvalpen pludselig uinteresseret i de lækre godbidder, den ellers fint plejer at spise, drejer den hovedet væk, slikker sig om munden eller resolut forlader træningen, så pas på med at gentage din kommando eller kalde på hvalpen. Det er hvalpens måde at fortælle dig, at nok er nok. Og det er vigtigt at respektere. Prøv igen på et senere tidspunkt eller i morgen.

Overstimulering

Overstimulering bruger vi om den adfærd, som særligt hvalpe udviser, når de har fået for mange indtryk. Typisk kan man beskrive det, som at hvalpen ikke kan finde ro. Den pacer rundt og finder på alle mulige unoder, selvom hvalpen burde være træt. Hvis du oplever, at hvalpen er helt oppe at køre selv længe efter træning eller gåtur, så kan det være fordi, det har været for mange indtryk på én gang. Det er typisk sket i bedste mening, men det kan blive en negativ spiral, fordi ejeren tænker, at hvalpen ikke er træt og derved træner mere eller går en længere tur næste gang. Prøv at gå tilbage til de 2 gange 3-5 minutter per dag og hold gåtur til samme antal minutter, som hvalpen er uger gammel. Hvalpe må gerne kede sig lidt.

Skal vi træne sammen?

Har du fået en ny hvalp og vil gerne give hvalpen den bedste start? Så læs mere om hvalpetræning på hold eller som privat træning, hvor vi tager udgangspunkt i præcis din hund.

Følg Hundesnude på Instagram og se flere videoer og tips.

2 kommentarer til “Hundetræning med hvalp: Hvad, hvornår, hvor længe?”

  1. Er der særlige tidspunkter på dagen som er bedst at træne med hvalpen?
    Før eller efter den har spist eller skal man bare træne de anbefalede minutter og se om hvalpen er interesseret?

    1. Nej, ikke som sådan noget fast. Jeg har dog god erfaring med at træne morgen/formiddag efter den første tissetur/mad/lur-runde 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *