sort mops på sofa - hunde være alene hjemme

Den store guide: Væn din hund til at være alene hjemme efter corona

Genåbning! Endelig begynder samfundet at åbne igen efter coronanedlukning. Det betyder, at mange kan få lov at komme tilbage på arbejde. Det er til stor glæde for de fleste, men måske ikke for vores hunde. At menneskerne skal tilbage ud af huset kan betyde, at hunden skal være alene hjemme dagligt i mange timer for første gang i et år. Eller, hvis der er tale om en coronahvalp, så måske for første gang nogensinde. Men frygt ikke, her kommer en tilvænningsguide til at lade din hund være alene hjemme efter corona. Guiden er et forsøg på at svare så godt som muligt på de spørgsmål, I har stillet på Instagram – hvis du savner svar på noget, så læg det gerne som en kommentar her.

Den voksne hund/unghund, der godt har kunnet være alene hjemme før

Vi lægger ud med de hunde, der tidligere har kunnet være alene hjemme. For de fleste af vores voksne hunde, har det være rutine, at familien forlader hjemmet. Enten for at tage på arbejde, løbe ærinder, besøge familie eller gå ud at spise. Her er det rutinen, der er blevet skyllet ud i toilettet med nedlukning, og det er den, der skal genoprettes – det skal ikke læres.

Spørgsmål: Skal jeg starte langsomt ud/helt forfra, hvis min hund tidligere har kunnet være alene?

Ja og nej. Jeg ville ikke selv starte helt forfra. Jeg ville dog starte en uge eller to før, jeg for alvor skulle afsted med at gå fra hunden hver dag. Start med fx 5-10 minutter, så 15-20 den næste gang, 30, 50, 75, 90, 120, 180 minutter. På den måde har man givet sin hund en gradvist tilvænning til, at man igen begynder at gå hver dag i en længere periode. Jeg vil desuden anbefale, at man optager hunden de første par dage, så man er sikker på, at alt er, som det skal være. Har man både en computer og en telefon, kan man fx lave et Zoom-opkald mellem sin computer og telefon. På den måde kan man følge med ‘live’.

Spørgsmål: Er det okay, hunden har nogle dage, hvor den ikke er tryg i det, til den vænner sig til den igen?

Det vil være helt naturligt – og helt okay – at hunden skal vænne sig til at være alene igen. Det kan være, hunden er mere søgende, når den er alene. Eller at det tager lidt længere tid at finde roen. Det, vi helst ikke vil se, er panik og stress hos hunden. Fx gøen/hylen/at hunden halser/bukket haleføring etc.

Spørgsmål: Hvor meget alene hjemme er nok, hvis man fortsat kommer til at arbejde meget hjemmefra?

Det jeg vil sige er det vigtigste i dette tilfælde er, at man holder fast i de længere ture (et par timer) ud af huset gerne et par gange om ugen, så det ikke blot bliver 20-minutter-i-Netto-alene-hjemme. På den måde sikrer man, at vanen bliver fastholdt hver uge.

Spørgsmål: Hvor hurtigt kan man trappe op, hvis hunden kan være alene lidt tid – fx en time eller to?

Typisk er de første 15-30 minutter de mest “kritiske”. Såfremt hunden (hvalp eller voksne) kan være alene en times tid eller måske to, så ville jeg fx øge tiden med samlet en time om ugen op til 5-6 timer. Mit personlige max. for alene hjemme tid er 8 timer.

Coronahunden: Tilvænning til at lade din hund være alene hjemme efter corona for første gang

I 2020 og 2021 er det kommet adskillige nye hvalpe til, der er vokset op med, at alle er hjemme hele tiden. Så derfor kan det godt være lidt af en omvæltning at vænne sig til at være alene. Start derfor i god tid, tag det roligt og se det som en investering, så du får ro i maven de næste 15 år, når du forlader dit hjem. Alle hunde er forskellige. Jeg ville ønske, jeg kunne sige præcis, hvor længe det tager, men det kan jeg ikke. Nedenfor finder du mine tommelfingerregler. Måske din hun acer gennem, og du kan gå dobbelt så hurtigt frem. Måske din hund har svært ved det, og det tager længere tid. Begge dele er præcis, som det skal være!

Spørgsmål: Hvordan starter man – helt konkret? Hvordan trapper man op?

Start langsomt, lav en rutine, vær konsistent og tålmodig. Jeg anbefaler, at man træner hver dag intensivt i en periode, og gerne på det samme tidspunkt på dagen, så der er en konsistent rutine. Start helt konkret med at lufte hunden og sørg for, at den er træt. Sæt dig ned og vær kedelig 5-10 minutter, så hunden falder til ro. Når hunden er faldet lidt til ro, tag sko og jakke på, gå ud af døren og lås døren. Start med at være væk 2-5 sekunder og vend tilbage.

Min erfaring er, at en god tommelfingerregel er, at man kan lægge 50% til hver dag frem til 5 minutter og derfra 25% frem til 20-30 minutter, og derfra 10-20%.

Spørgsmål: Hvordan håndterer man gøen og hylen/hvor længe skal man lade hunden gø?

Det her spørgsmål kom på Instagram i forskellige udgaver. Og lad mig slå fast: hunde skal ikke hyle eller gø, når de er alene. De stresstegn, som nogle oplever, når deres hunde er alene, er ikke bevidst adfærd – det er panik. Derfor er jeg også meget uenig i, at man skal “vente”, til hunden ikke længere gør eller hyler, før man går ind igen, således at hunden ikke “vænner” sig til, at man kommer hjem, hvis hunden gør. Det forudsætter, at gøen er bevidst adfærd, der kan forstærkes. Den panik, som det er udtryk for, er en følelse, som hundene ikke selv har kontrol over. Gå nogle skridt tilbage, trap ned og sørg for, at hunden er tryg, før du lægger mere tid til.

Husk: your dog is not giving you a hard time, he is having a hard time.

Spørgsmål: Hvor meget plads bør hvalpen have, når den er alene?

Hunde er ikke huledyr, og derfor er de ikke per definition trygge ved at være lukket inde i små rum. Jeg har bedst erfaring med at lade hunde være alene der, hvor de er trygge og vant til at slappe af. Så hvis man altid er i stuen, og hunden er mest tryg i stuen, så giver det god mening at lade hunden være alene i stuen. Hvis det er en meget lille hvalp, eller hunden er meget opfindsom med fx at tygge i ting, kan man skærme af med en hvalepindhegning/playpen. Enten som en fuld indhegning eller ved at bruge fagene til at skærme en del af et rum af, hvor der er ledninger, tæpper eller andet lækkert.

Spørgsmål: Hvordan træner man til alene hjemme i bur?

Jeg vil til enhver tid vælge en hvalpeindhegning frem for bur. Det giver mere bevægelsesfrihed og mulighed for at lægge sig flere forskellige steder, hvis hunden får det for varmt eller koldt. Om man vælger indhegning eller bur, så sørg for at gøre det til et lækkert sted. Giv masser af godbidder i indhegningen, lad hundens mad/vand stå derinde, giv lækre tyggeting derinde, mens du lukker og laver noget kedeligt som at folde vasketøj etc. og øg gradvist tiden derinde, før du begynder at forlade hjemmet.

Spørgsmål: Skal man sige farvel/hvad er den bedste afsked?

Man må gerne sige både farvel og hej til sin hund, når man går eller kommer hjem 🙂 Der er ingen påvist sammenhæng mellem at ignorere sin hund, når man kommer hjem, og at hunden er bedre til at være alene. Og desuden er det bare mærkeligt at ignorere sin hund, som det eneste tidspunkt, når man kommer hjem.

Spørgsmål: Hvor meget/lidt aktivering/legetøj skal man give dem, til de er alene?

Aktivitetslegetøj som fx en fyldt KONG kan være god aktivering. Jeg foretrækker at fokusere på nedregulerende/roligt legetøj. Dvs. ingen bolde, trækkelegetøj, bamser der kan flås etc. tilgængeligt, når hunden er alene. Vi vil gerne have, hunden tager en lur, når han er alene frem for at køre sig selv op.

Vær opmærksom på, at aktivitetslegetøj ikke maskerer en eventuel reaktion. Hvis hunden får en fyldt KONG, mennesket går, hører ikke noget i opgangen og tænker, at alt er godt, men så begynder hunden at hyle, så snart hun er færdig med legetøjet. Aktivitetslegetøj er en bonus – ikke en afledningsmanøvre.

Spørgsmål: Er der en speciel alder, hvor hundehvalpe bliver mere modne til alene hjemme?

Nej, det bliver desværre ikke magisk lettere med tiden. Start så tidligt som muligt. Fx et par dage efter, at hvalpen er kommet hjem, så den er faldet til.

Jeg håber, du kunne bruge det til noget, og du nu er klar til at lade hund være alene hjemme efter corona!

Hvis du er kørt helt fast i alene-hjemme-træningen, eller din hund har udviklet separationsangst under corona, så tøv ikke med at tage fat i mig for en personlig plan. Læs mere om træning med mig her.

2 kommentarer til “Den store guide: Væn din hund til at være alene hjemme efter corona”

  1. Mit første spørgsmål er, hvor længe man skal træne? Kan man stoppe ved et bestemt timetal, fx 2,5 time og så “ved man”, at hvalpen vil kunne være hjemme i 4 timer?
    Mit andet spørgsmål er, hvor mange gange om dagen du synes man skal gå ud?

    1. Efter de første par timer, kan man med fordel øge tiden med en halv times tid ad gangen, så man øger tiden op til det antal timer, man skal bruge. Det er altid en god idé at teste den fulde tid af nogle gange, før man endeligt konkluderer, at hunden kan være alene 🙂 Jeg anbefaler at træne en gang om dagen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *