sort hund stoppe med at gø

Hvordan kan jeg få min hund til at stoppe med at gø?

Credit: “Tak”-protokollen er udviklet af Kiki Yablon (KPA-CTP) og kan findes i sin originale form hos Karen Pryor Clicker Training eller på linket her. Dette er min oversættelse og den måde, som jeg har adopteret den på og brugt med stor succes i min træning for at få hund stoppe med at gø.

Hvordan kan jeg få min hund til at stoppe med at gø? Jeg ser altid lidt tøvende ud i hovedet, når jeg skal svare på det spørgsmål, og så bliver det noget i retning af “jamen, det kommer an på……”. Fordi gøen er i virkeligheden vores hundes eneste verbale kommunikationsform. Derfor er det også vigtigt, at vi i første omgang analyserer situationen og forsøger at finde årsagen til, at hunden gør. Hvis hunden er bange, er det vigtigt at addressere den frygt frem for at råbe af hunden eller blot “bede” den om at stoppe. Lad os kigge på, hvorfor hunde gør, og hvordan vi kan gribe det an, hvis vi vil have hund til at stoppe med at gø.

Hvorfor gør hunden?

Der er adskillige former for gøen. Min egen hund Saxo har et karakteristisk gøen i en højere tone, når han har brug for hjælp. Fx hvis et legetøj sidder fast under et møbel, eller han har brug for at blive løftet. Så er der den utrygge gøen, hvis noget skræmmer ham. Og til sidst den vagtsomme gøen. Og det er den, vi kommer til at tage fat i her. Det er typisk den gøen, vi oplever, hvis nogen går forbi vinduet, eller der er en lyd i opgangen.

Fordi det er hundes naturlige kommunikationskanal, så er målet for mig aldrig at stoppe gøen fuldstændig. Både fordi jeg tror, det er urealistisk, at en hund aldrig vil gø. Men også fordi jeg ønsker, at min har muligheden for at kommunikere med mig.

Tak-protokollen kan hjælpe os med at lære hunden at stoppe efter et eller to gøen og i stedet søge os for at få en belønning. På den måde vender vi hundens reaktionsmønster fra fx mand går forbi vindue = vedvarende gøen til i stedet at være mand går forbi vindue = find ejer og få en lækker snack.

Tak-protokollen til at minimere gøen
  • Forebyg gøen. Dvs. blokér udsyn til vindue/have, fjern dørklokken eller luk døre til entreen. Sørg så vidt muligt for, at hunden ikke kan trigges af det, vedkommende plejer at gø af.
  • Udvælg et signal, der skal betyde “så har vi hørt dig”. Jeg bruger TAK.
  • Start med at træne langt væk fra triggeren. Sig dit signal (fx Tak), markér (klik eller sig dygtig) og giv en godbid med det samme. Gentag dette trin, indtil hunden lyser op og reagerer, når hunden hører signalet, inden godbidden kommer frem.
  • Bevæg dig lidt væk fra hunden (bare et par skridt), sig signalet, så hunden skal komme hen til dig for at få belønningen. Markér, når hunden er på vej mod dig og giv godbid hos dig.
  • Gentag adskillige gange. Bevæg dig gradvist længere væk, til hunden fx skal finde dig i et andet rum ved lyden af signalet. Markér, når du kan se hunden og giv godbid hos dig.
  • Gå nu hen til triggeren – fx vinduet, hvor nogen går forbi. Træn signal -> markér -> beløn et par gange, uden at nogen går forbi.
  • Vent på triggeren. Med det samme hunden gør, sig signalet, markér og beløn.
    Tip: hvis det er lyd i opgang eller nogen går forbi vinduet, kan man med fordel alliere sig med sin partner/ven/familie/nabo, så man ved, at der kommer nogen forbi.
  • Når hunden responderer på dit signal, kan du begynde at bevæge dig længere og længere væk fra triggeren, således at hunden skal finde dig.

Ekstra tips:

Hav gode godbidder stående de steder, hvor du plejer at opleve udfordringer. Hvis hunden fx ofte gør ud af vinduet, når du laver mad, så vær forberedt med godbidder på køkkenbordet. Fortsæt med at blokere triggeren, når du ikke har mulighed for at træne, fx når du ikke er hjemme. På den måde forstærkes gøen ikke, når du ikke kan træne.

God træning!

Vil du læse andre adfærstips?

Følg Hundesnude på Instagram for at se flere videoer og tips til livet med hund.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *