Hunde og angst: “Min hund er bange for lyde”

Fyrværkeri, støvsuger, sirener, føntørrer eller knallert. Måske kan du finde en på listen, som din hund er bange for? Det kan være frustrerende, når ens hund er bange for lyde, både fordi lydende oftest er umulige at undgå, men også fordi mange oplever, at hundens frygt for lyde gradvist bliver værre.

Har hunden først én gang oplevet, at en lyd var skræmmende, husker den lyden, og ubehaget der fulgte med. Derfor skal der næste gang mindre til, at hunden reagerer. Og så mindre igen. Måske oplever du endda, at din hund er bange for lyde, der minder om den oprindelige, som hunden var blevet bange for. Eller måske er listen af høje lyde, som hunden er bange for, blevet så lang, at man ikke kan hitte den oprindelige.

Hvordan ser det ud, når en hund er bange for lyde?

Det kan se ud på flere måder at have en hund, der er skræmt. Nogle hunde gemmer sig i dagevis op til nytår. Nogle hunde løber ind under spisebordet og gemmer sig, når støvsugeren kommer frem. Andre gør voldsomt og udfarende af skræmmende ting (jep, det er også et tydeligt frygtsignal). Andre igen har et mere stift og tilbageholdt kropsprog – noget i retning af “hvis jeg venter helt stille, så går det væk”. Grundlæggende leder vi efter de klassiske stress- og frygtsignaler.

 • Gøen
 • Udfarende
 • Ørene fladt langs hovedet
 • Slikker sig om munden
 • “Whale eye” – når hunden vender det hvide i øjnene mod objektet
 • Halen er nede mellem benene
 • Hunden “trykker” sig sammen og bliver mindre

Det handler om at kende sin egen hunds respons og vide, hvordan det ser ud, når din hund er bange for lyde.

I arbejdet med at tackle, at en hund er bange for lyde, bruger vi tilvænningstræning. Det betyder, at vi bryder det, som hunden er bange for, ned i så små stykker, at det ikke længere er skræmmende. Langsomt opbygger vi så hundens tolerance – indtil vi har den fulde “skræmmende” genstand.

Fokus ligger meget lidt på lyden, og meget mere på at gøre hunden tryg ved den genstand, der skaber lyden. Fx en støvsuger eller en føntørrer. Normalt hænger de uløseligt sammen, hvilket betyder, at hunden bliver stresset bare ved synet af en støvsuger. Ved at opbygge tolerancen og sænke reaktivitetstærsklen for genstanden, bliver det meget nemmere at koble lyd på.

I videoen ser du mine fire steps til, hvordan jeg opbygger tolerance og hjælper hunden på vej. Det hele handler om at skabe tryghed og ro omkring objektet og ændre hundens instinktive respons på genstanden.

Skal vi træne sammen?

Skal vi gennemgå det sammen og gøre din hund tryg ved fremmede lyde, så kan du booke træning med mig lige her

2 kommentarer til “Hunde og angst: “Min hund er bange for lyde””

 1. Hej Emilie
  Tusind tak for nogle gode videoer!
  Hvad gør man, hvis lyden eksempelvis er en banken? Og altså ikke noget hunden kan se. Der bliver sat altaner op i vores gård, og hvis håndværkerne banker, så gør vores lille hund. Hun gør ikke, hvis de generelt larmer, skærer, hører musik eller lignende. Det er bankelyden. Vi har forsøgt at give godbidder, når lyden er der, så hun måske ville forbinde lyden med noget godt. Det virker ikke umiddelbart. Måske vi skal gøre det i længere tid? Vi har også forsøgt selv at lave små bankelyde (eksempelvis med hænderne mod gulvet) for at vise, at det ikke er farligt.
  De bedste hilsner

  1. Hej Rikke. Det er svært, når det er en lyd, som I ikke kan forberede jer eller jeres hund på, men måske I kan gå ned i gården med godbidder, mens de arbejder – eller spørge altanfolkene, om/hvornår de har planer om at banke, og så være klar med godbidder. I kan også se, om det virker med videoer af “construction work” eller lign. på YouTube eller forberede jer ved at sætte små godbidsstationer op i hjemmet, så I altid har noget lækkert ved hånden, I kan kaste ned på gulvet til hunden, lige så snart de banker.
   De varmeste hilsner Emilie!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *