Guide: Mindre stress til jul med hund

Julen og nytåret er typisk travle dage, hvor mange besøger (eller har besøg af) familie, har fri og er hjemme, rutinerne skrottes, et træ slæbes ind i stuen, og der spises og serveres mere lækker mad, i hvert fald hjemme ved mig 😉 Ændringer i rutinen kan skabe øget stress hos vores hunde, så lad os se på et par tips til mindre stress til jul med hund.

Vær beredt

Forberedelse er som bekendt nøglen til succes. Tænk juledagene igennem og overvej på forhånd, hvor der kan opstå udfordringer, og hvor du skal være særligt forberedt til jul med hund. Ved at starte med forberedelserne nu, kan du sætte din hund (og dig selv) op til succes og give hunden de bedste forudsætninger for at gøre “det rigtige”. Og så en lille påmindelse; hvis hunden skulle få en nedsmeltning i løbet af julen, spise lidt af træet, ødelægge en gave eller andet, så husk, at hunden gør det ikke, fordi den “vil bestemme”, “er en dum hund” eller “ikke har respekt for dig”. Jeg er vild med den her lille oversættelse fra PoochParenting på Instagram

@poochparenting på IG.

Hjælp til ro

Hvalpe, unghunde og sociale hunde skal af og til have hjælp til at finde ro. Gæster og nye steder er det en fest, og hunde kan være ude af stand til at stemple ud. Hvis din hund er glad for sin transportkasse/bur eller måske har en favoritkurv, kan du tage det med, når I skal besøge familie eller venner. Det giver hunden et kendt og sikkert sted at være. Samtidig er det muligt at fortælle børn og øvrige gæster, at hunden vil have fred og skal lades være, når den ligger på sit sted. Det gælder både for de hunde, som gerne vil have et sted at søge hen for fred. Men det gælder også de hunde, der altid er centrum. Her er det vores ansvar at hjælpe dem.

Tyggesnacks og aktivitetslegetøj til jul med hund

Det kan vi gøre ved deres sted med en snack, der får ro på settet på en positiv måde. Det er ikke nødvendigt at lukke nogen inde eller blive uvenner. I stedet kan man tilbyde en lækker snack, der gør det værd for hunden at forholde sig i ro for sig selv. Hav gode og mange tyggesnacks og aktivitetslegetøj forberedt. Det gælder særligt for hvalpe og unghunde, men også for voksne hunde. Mine favoritter er bullysticks fra Vimedpoter.dk samt aktivitetslegetøj som fx KONG Classic. Jeg har selv en ultra social hund, der har meget svært ved selv at trække sig. Så når han har fået lov at hilse og været centrum i et tidsrum, så hjælper jeg ham til ro med en bullystick i sin transportkasse. En anden fordel er, at man ikke kan tygge i juletræet, når man har en tyggesnack i munden.

Se tips til gode aktivitetslegetøj her

Hold fast i rutinerne

Der er jo flest hverdage, og hunde er mestre i at genkende mønstre. De tilretter livet efter vores mønstre, så kan det være svært, når vanerne ændres. Forsøg derfor at holde fast i så meget af hundens vanlige rutiner, som muligt. Særligt gåture og fodringstidspunkter er vigtigt at holde fast i. Hvis hunden er vant til en lang morgengåtur, så fortsæt med at give hunden sin lange morgengåtur. Genkendelighed giver en følelse af kontrol over miljøet, som ofte giver ro på. Sørg også for at give hunden nogle gåture i ro. Uanset hvor dejligt det kan være at gå på tur hele familien, så sørg for at hunden også får sine vanlige gåture med ro og tid til at snuse. I 2020 er det meste lukket, så fodboldbaner og idrætsanlæg er gode snusesteder forventligt med få mennesker.

Sikr gaver og juletræets overlevelse

Min hund må ikke få pinde med indendørs, men jeg må godt slæbe et helt træ ind i stuen. Og pynte det med bolde. Og lægge pakker under. Og så må han ikke engang røre det. Temmelig unfair, når man stiller det sådan op, ikke? Særligt for hvalpe vil jeg anbefale at blokere adgangen til juletræet med fx en hvalpeindhegning. Fjern fristelsen for hvalpen, når du ikke har mulighed for at overvåge juletræet og hvalpen. Vent med at lægge gaver under træet til lige før, I skal gå rundt om træet for at minimere fristelsen.

Beløn hunden for at have alle fire poter på jorden, når den er ved juletræet. Tag en håndfuld godbidder og eventuelt en klikker. Gå rundt om juletræet, klik og beløn løbende din hund med godbidder for at gå roligt rundt om træet med alle fire poter på jorden. Læg et par gaver under træet, og fortsæt med at klikke og belønne hunden med godbidder. Beløn for det, du gerne vil have! Fire poter på gulvet og lukket mund er et fremragende succeskriterie. Træn før det bliver juleaften, så når vi når til juleaften, så har hunden haft træning i at gå rundt om juletræet med gaver under.

Og herfra skal der blot lyde den glædeligste jul fra team Hundesnude. Nyd julen, spis lidt ekstra (både hunde og mennesker) og nyd den magiske julestemning!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *