Børn og hund

Børn og hund: Sikr den bedste relation

Har du fået en hund og vil gerne have det bedste forhold mellem børn og hund? Eller overvejer du, om det er tid til en firbenet baby – måske du snart er døv for plageri om en lille hundehvalp. Det kan være berigende for børn at vokse op med hund. I langt de fleste tilfælde dannes der de fineste bånd mellem børn og hund. De lærer både at tage sig af et andet levende væsen og omgås med omsorg og respekt. Og så er hunde en fremragende legekammerat. Læs med her, hvor jeg giver mine bedste tips til at få den absolut bedste relation mellem børn og hund.

Hvilken hund er bedst til børn?

I min erfaring er de fleste hunderacer børnevenlige, men ikke alle hunde er det. Med det mener jeg, at det er meget få racer, der per definition ikke er børnevenlige. Meget vogtende racer og hyrdehunde kræver dog noget arbejde ift. at acceptere børns leg, larm og gæster. Hvis man er helt grøn hundeejer, så kan det være en fordel at vælge en anden race. Men ikke alle labradorhunde elsker børn. Og det kræver stadig lidt årvågenhed at sikre en god relation mellem børn og hund.

Derfor er det vigtigt at vælge en god opdrætter af din hund. Gå efter en opdrætter med Dansk Kennel Klubs opdrætteruddannelse samt har et stueopdræt – gerne i en familie, der selv har børn og fokus på den gode relation mellem børn og hund. På den måde ved du, at i hvert fald hvalpens mor bor med børn og er vant til børn, samt at hvalpene er vokset op med børn omkring sig.

Vælger du en omplaceringshund, fx fra en internat, tal da med personalet og husk at sige fra begyndelsen, at du har barn/børn samt, hvor store de er. Personalet kender hundene og ved, hvilke hunde der vil trives i et hjem med børn, og hvilke der ikke vil. Går du via fx Den Blå Avis, så gå efter din mavefornemmelse og sunde fornuft. Måske en gravhund på 12 år, der har boet hele livet hos en enlig, ældre dame ikke er det bedste valg for en familie med tre små børn.

Det er også vigtigt, at hunden allerede fra hvalpestadiet får gode oplevelser med børn, så både børn og hund vænner sig til hinanden. Mens hvalpen er lille, er det derfor en god idé at invitere venner og familie med børn i alle aldre forbi. Det samme gælder skolekammerater, faste venner osv.

Hvornår er mine børn gamle nok til at få en hund?

Når man byder en hundehvalp velkommen i familien, forpligter man sig i cirka 12 år. Hver evig eneste dag i 12 år. Medmindre man har meget små børn, så oplever mange, at de voksne “hænger” på hunden, efter børnene er flyttet hjemmefra. Derfor er det vigtigt, at det er en fælles familiebeslutning, at få en hund. Og de voksne også synes, det er sjovt at have hund.

Pasning, pleje, træning og det overordnede ansvar er altid de voksnes. Det er aldrig børnenes ansvar, at hunden bliver trænet og opdraget ordentligt, at den får det rette foder, og at den bliver passet og plejet. På samme måde bør børn og hund heller ikke gå tur alene – og slet ikke i befærdede områder. Det kræver både tålmodighed og et stort overblik at gå tur med hunden, og børn skal være så gamle, at de er i stand til på egen hånd at hjælpe hunden ud af og udenom potentielt farlige eller ubehagelige situationer.

Børn og hund kan dog med den største fordel lege og træne sammen. Fangeleg, gemmeleg, trækkeleg og kast af bold og pinde er bare nogle af de lege, som børn og hund kan lege sammen. Børnene kan også med fordel inddrages i hundens træning og hjælpe med at lære hunden sjove øvelser som fx sit, dæk og giv pote. Det er både sjovt og skaber et godt forhold mellem børn og hund.

Sørg for, at hunden har et sikkert sted, fx en kurv eller et bur. Lær samtidig børnene, at når hunden hviler sig der, så skal de lade hunden være.

Lad mig hjælpe dig med børn og hund

Vil du være sikker på, at dine børn og hund får den bedste relation. Eller er der kommet skår i forholdet? Så kontakt mig, og lad mig hjælpe jer i mål med et godt forhold mellem børn og hund. Jeg tilbyder 1:1 forløb i København eller virtuel træning for hele landet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *